onsdag den 10. april 2013

Donuts






I påsken var vi på besøg hos mine forældre de havde et mad-magasin liggende med en tekst hvor der stod "konditor for en dag" Jeg var jo lige nødt til at se hvad de havde af lækkerier at byde på. Det første der fanger mit øje er fine lyserøde donuts. Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave donuts, men udskyder det hele tiden, men nu var det som om jeg var nødt til at få det prøvet.
Der var i huset til at lave dem, så vi gik i krig med dem. De smagte egentlig ok, men bare ikke af rigtige donuts som vi har prøvet i udlandet.
Vi surfede nettet, tjekkede en masse opskrifter igennem og fandt en vi ville teste den næste dag.

Efter at have testet den et par gange, har jeg fundet frem til en opskrift der passer danske mål. Opskriften er prøvet på køkkenmaskine og med håndmixer. Begge dele fungerer fint. Brug dejkrog/e.

Donuts

2,75 dl sødmælk
55 g sukker
2 1/2 tsk tørgær
140 g smør
2 æg
525 g mel
1 knsp salt

1 l rapsolie

Fremgangsmåde:

Lun mælken til stuetemperatur, opløs sukkeret deri.
Kom tørgærren i og rør rundt et par gange og lad det stå mens du forbereder resten.
Smelt smørret så det kun lige er smeltet. Pisk æggene sammen og kom dem i det smeltet let lune smør.
Vej melet af i en skål for sig selv sammen med salt.
Kom smør/æggemassen i en stor skål (her skal alle tingene mødes) Tilsæt mælke-gærret og rør sammen.
Kom melet i lidt ad gangen, brug evt. dl-mål fra tidligere. Rør melet helt ud hver gang.

Når dejen er færdig stillens den tildækket i køleskabet et par timer, den kan også stå natten over.

Varm rapsolien op i en gryde (hvis du ikke har en fritøse) til 180c.
Kom lidt mel på bordet. Rul dejen ud til en tykkelse på ca 7mm. Stik dine donuts ud i den ønskede størrelse.
Friter dem ca 1 min på hver side. Kom ikke for mange i ad gangen da det sænker varmen på olien. Sørg for at holde temperaturen, tjek den ind imellem.

Mens donuts'ne er lune skal de glaseres. Den bedste glasering er en ganske almindelig glasur, jeg har prøvet med en smør baseret en, den bliver hurtig mat og underlig.

De lyserøde er flormelis og hindbærekstrat.
De hvide er flormelis og citronsaft.
De brune er flormelis, kakaopulver og vand.

Pynt med krymmel mens glasuren er våd.

Vil man lave fyldte donuts synes jeg de bliver pænest, hvis man gør som ved de "almindelige" bare uden hul.
Skal de rulles i sukker er det bedst at gøre det mens de er våde/lune.

Brugte den fine udstikker
med plunger fra kop&kande